Tanulni jó! – ÉlményMűhely Dunaszekcsőn

Felfedezés – játék – művészet – tudomány – innováció
ÉlményMűhely
Interaktív és Online Kreatív Iskolanap

az NTP-MTTD-19-0199 azonosítójú ÉlményMűhely Dunaszekcsőn című pályázat keretében

2020. október 20-án a Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dunaszekcsői Tagiskolájában
(7712 Dunaszekcső, Rév u. 4.)
a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával a 30 órás tehetséggondozó program zárásaként
Tanulni jó! címmel interaktív és online ÉlményMűhely programot szerveztünk az iskola felső tagozatos diákjainak.

Műhelynyitó

Baloghné Kiss Gyöngyi intézményegség vezető (Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dunaszekcsői Tagiskolája)

Program:

1. Élmény a matematikában: a természetben, a tudományban, a technikában a művészetben

ÉlményMűhely Dr. Fenyvesi Kristóffal a Nemzetközi ÉlményMűhely Mozgalom vezetőjéval (Jyväskyläi Egyetem, Finnország) – online bejelentkezés

A felső tagozatos diákok megismerkednek a finnországi “Struktual ice projekt”-tel: a bevezető után egy rövid film izgalmas betekintést nyújt arról,hogy miként épült fel a világ legnagyobb jégkupolája az ÉlményMűhely közreműködésével Finnországban. A Kreatív Iskolanapon a Dunaszekcsői Élményműhely Tehetségkör diákjainak irányításával az iskolatársak maguk is modellezhetnek hasonló szerkezeteket , miközben megismerik azokat a művészeti-tudományos modellező készleteket , melyek az ÉlményMűhellyel közösen beadott pályázatnak köszönhetően az iskolában maradtak.

2. Törd a fejed! – Furfangos matematika nem csak kockáknak – Matematikai bűvésztrükkök

ÉlményMűhely Róka Sándorral, országos hírű tehetséggondozó szakemberrel, az ÉlményMűhely Nemzetközi Matematikai – Művészeti Mozgalom munkatársával, aki számos játékos, gondolkodtató feladatgyűjtemény szerzője, szakkörök, folyóiratok, versenyek kezdeményezője, a matematikai tehetséggondozásért több díjjal is kitüntették.

Az online és interaktív műhely során a diákok játékos, csalafinta feladatok, izgalmas fejtörők megoldása során átélhetik azt, hogy milyen nagy öröm rájönni valamire, miközben érvényesítik saját kreativitásukat. A problémamegoldás folyamata fejleszti a gondolkodás rugalmasságát és arra ösztönzi a játékosokat, hogy vegyék észre a hasonlóságokat, a különbözőségeket, a közös tulajdonságot. A játék mindeközben a gondolkodás örömét adja!

3. Építsünk festményeket!

ÉlményMűhely dr. Vörös László egyetemi docenssel (Pécsi Tudományegyetem MIK), az ÉlményMűhely Nemzetközi Matematikai-Művészeti Mozgalom munkatársával.

A „többdimenziós kockákból” sík és térbeli mozaikok, lehetetlen vagy annak tűnő, illetve kétértelmű alakzatok építhetők. Az online és interaktív foglalkozáson résztvevő diákok vetítéssel egybekötött előadás keretében arra kaphatnak választ, hogy mi a kapcsolat a kockák és Victor Vasarely, M. C. Escher, F. Farkas Tamás művészete között?

4. ÉlményMűhely – Ezt rakd össze! Matematikai – művészeti testépítés

Szabó Ildikó Bonis Bona-díjas matematika és fizika tanárral, az ÉlményMűhely pedagógiai vezetőjével, Paczári Lászlóné Ott Ilona tanárnővel (Sombereki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Dunaszekcsői Tagiskolája) és a Dunaszekcsői ÉlményMűhely Tehetségkör diákjaival.

A tér, amiben élünk, a természeti struktúrákat és az emberi konstrukciókat egyaránt meghatározó geometriai összefüggések révén szerveződik. A modellezés a tanulás, az alkotás és a közös játék eszközeként képes e komplexitást egyszerű formában megjeleníteni.

Az ÉlményMűhely legújabb eszközei a térbeli szimmetriák játékos felfedezésében, és az egyéni fantázia szabad kibontakoztatásában is fantasztikus lehetőségeket kínálnak. A diákok kipróbálhatják a New Yorki Matematikai Múzeum sztárkészletét, az ITSPHUN-t , és a koreai 4D Frame készletet. Akit vonz az ismeretlen, a LUX-készlet futurisztikus moduljainak segítségével a geometriai, kémiai, fizikai és biológiai modellektől kezdve a kortárs építészet és formatervezés világának komplex mérnöki szerkezetein át megépíthet bármit: legyen az egy fullerén molekula, egy birodalmi lépegető a Csillagok háborújából vagy egy egyéni tervezésű úszó város.

Az ÉlményMűhely Kreatív Iskolanapon a videó dokumentációt készíti: Rumann Gábor / Minor Média / Kultúra Kutatóközpont

Az ÉlményMűhely hivatalos logójával ellátott matematikai-művészeti rendezvények kizárólagos szervezője és lebonyolítója az Artrio Kft.
E-mail: info@elmenymuhely.hu
Honlap: www.elmenymuhely.hu
Facebook: www.facebook.com/experienceworkshop.math.art
Telefon: +36 20 276 0046

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Blue Captcha Image
Refresh

*

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com